Informatie over de training

De aandachttraining of mindfulnesstraining is een duidelijk omschreven achtweeks programma. Het is een praktische training voor het ontwikkelen van vaardigheden voor mindfulness. Je leert door te doen, te oefenen.

Acht sessies, plus een hele dag
De training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een hele dag gedurende acht weken.
Als je gedurende de training dagelijks oefent, dan is deze periode lang genoeg voor blijvende effecten.

Praktische training
Mindfulness training is vooral een praktische training. Je leert door te doen.
Belangrijke onderdelen van de training zijn begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen, bewegingsoefeningen en zit- en loopmeditatie.

Daarnaast komen er op een praktische manier theoretische aspecten aan bod en is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Immers, door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt de opmerkzaamheid gescherpt en kunnen er inzichten ontstaan.

Thema per bijeenkomst
1. Automatische piloot: uitnodigende oefeningen om alledaagse dingen weer als nieuw te beleven.
2. Waarnemen & basishouding: van moeten, oordelen, vasthouden en afwijzen naar vertrouwen, accepteren, loslaten en ontvangen.
3. Grenzen en mogelijkheden: ken je grens, zie je reactie, en beleef je lichaam en adem hier en nu.
4. Stress en stressreacties: (h)erken de gedachten en patronen die je over je grens laten gaan.
5. Stress bewust beantwoorden: hoe je er los van komt met de kracht van je aandacht en adem.
6. Communicatie en contact in aandacht
7. Oefenbijeenkomst
8. Zelfzorg: hoe kan ik zo goed mogelijk voor mezelf zorgen
9. Einde training: over alle mogelijkheden die je nu hebt

Dagelijks oefenen
Aandacht trainen is een vaardigheid trainen en dat behoeft oefening. Tijdens de training is het van belang om na iedere bijeenkomst de geleerde vaardigheden in de volgende dagen thuis te oefenen. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier per dag.

Werkmap
Het cursusmateriaal bestaat uit een werkmap met informatie over mindfulness, het huiswerk en het thema van de sessie. Daarnaast bevat de map gedichten, citaten, tips en lijstjes. De deelnemer ontvangt ook een serie cd’s of digitale audiotracks met begeleide oefeningen en meditaties.

De groep
De zelfde groep van zo’n zes tot twaalf mensen, blijft tijdens de acht weken bij elkaar. Het is een groepstraining, maar ook een heel individueel proces. Ik heb met de deelnemers vooraf een individueel gesprek, eventueel telefonisch; tijdens de training alleen als hieraan behoefte is.

Kleding
Gewone, gemakkelijk zittende kleding.

Fysieke belasting
Mensen met lichamelijke beperkingen kunnen gewoonlijk zonder problemen mee doen. Maar laat het me wel even weten.

Trainingsdag
Op tweederde van de training is er een hele oefendag. Deze dag biedt de gelegenheid om langduriger met mindfulness te oefenen en hier op een dieper niveau contact mee te maken. De dag wordt grotendeels in stilte doorgebracht, waardoor het oefenen intensiever wordt.

Kennismaking
Vooraf vindt een (telefonisch) kennismakingsgesprek met mij plaats om te zien of de training bij jouw verwachtingen past.

Inschrijven
Laat me weten of je belangstelling hebt door te reageren op dit bericht. Mailen kan natuurlijk ook: info@tendernet.nl. Als je je naam & telefoonnummer doorgeeft, dan neem ik zsm contact met je op.

Integratie dagelijks leven en na de training
Het laatste deel van de cursus is vooral gericht op het integreren van aandachtsoefeningen in je dagelijks leven. Bewuster en met aandacht leven. Na de laatste sessie is het aan jou om met mindfulness verder te gaan. Veel deelnemers integreren meditatie en aandachtoefeningen in hun dagelijks leven.